15.4.2022 Výroční schůze MS České Meziříčí

20.04.2023 13:28

V sobotu 15.dubna 2023 proběhla Výroční schůze našeho spolku.
Mimo 13-ti členů našeho spolku jsme přivítali milé hosty. Schůzi byl přítomen starosta obce České Meziříčí a současně Honební starosta pan Milan Žďárek. Dále zástupci okolních spřátelených mysliveckých spolků, zástupci organizací a firem z naší obce a také manželky našich myslivců. Po přednesení zpráv členy výboru o fungování Mysliveckého spolku v minulém roce 2022 nám svoje zdravice přednesli ostatní hosté. Schůze poté přešla do společenské fáze kde jsme poseděli při dobrém jídle a pití.
-foto v kategorii FOTOGALERIE-

 

Zpráva předsedy Mysliveckého spolku k činnosti spolku v roce 2022
(předneseno ve Výroční členské schůzi dne 15.dubna 2023)


 

Přednesu ohlédnutí k fungování našeho spolku za uplynulý rok 2022 a na závěr této výroční zprávy bych se vrátil několika slovy k uplynulým pěti rokům fungování našeho spolku za staronového výboru.
V roce 2022 se uskutečnilo 11 pravidelných členských schůzí z toho 2x jsme se sešli tak, že schůze nebyla usnášení schopna. Průměr návštěvnosti členských schůzí bylo 14 členů z 23. V dubnu 2022 proběhla Výroční členská schůze. V členských schůzích jsme řešili běžné provozní záležitosti spolkové činnosti. Řešení záležitostí, které se nemohli odložit a museli být rozhodnuty ihned bylo společně řešeno členy výboru telefonicky nebo e-mailem. Po každé členské schůzi bylo usnesení ze schůze vyvěšeno na internetových stránkách a ti co mají nahlášenou e-mailovou adresu obdrželi zápis z každé schůze e-mailovou poštou.
V roce 2022 měl MS České Meziříčí 23 členů, z toho 22 s loveckým lístkem a jeden přítel myslivosti. Průměrný věk našich členů je 56 let. Nejmladšímu členovi bylo 32 let a nejstaršímu je již 87 let. Aktuálně máme písemnou žádost o přijetí jednoho nového člena a dalším možným adeptem je student lesnické školy Michal Sapižák, kterému je 16 let a pomáhá nám při našich akcích.

V loňském roce jsme podali návrh vyznamenat pana Václava Voborníka za dlouholetou aktivní činnost v orgánech našeho MS a za práci ve prospěch spolku. V březnu 2022, při konání Sněmu OMS Rychnov nad Kněžnou převzal pan Voborník Věrnostní medailí z rukou předsedy OMS RK. I v dnešních úctyhodných 87 letech je Václav pravidelným aktivním členem, který je účasten při všech akcích spolku. Děkujeme mu za odvedenou práci a přejeme především hodně zdraví.

Činnost spolku je pravidelně prezentována na našich webových stránkách. Tato internetová prezentace naší činnosti funguje již 10 let od prosince 2012. Aktuální i historické fotografie jsou uloženy v albech vedených panem Alešem Hrubým starším. Akce konané pro širokou veřejnost prezentujeme za pomoci obecního facebooku a plakátů vypracovanými panem Bednářem z obecního úřadu.

O finančním hospodaření vás v roce 2022 vás budu informovat podle zprávy pokladníka Václava Herzána. Pouze ho předběhnu konstatováním, že největším příjmem do spolkové pokladny je pořádání kulturních mysliveckých akcí.
Zvěřinové hody, Dětský den, Střelby, hony, kynologické akce – to jsou dny, kdy pro návštěvníky myslivecké akce připravíme občerstvení a za to nám přijdou peníze do naší pokladny. Členové, kteří se účastní takovýchto akcí mají tedy největší zásluhu na finančním hospodaření spolku a patří jim náležitě poděkovat. Nejvýdělečnější akcí loňského roku 2022 byly zvěřinové hody a druhým důležitým příjmem v loňského roku byl za pronájem naší myslivecké chaty. Možná by stálo za úvahu trošku směřovat výdaje tímto směrem a vybavení chaty doplnit, interiér zpříjemnit a zvelebit, aby návštěvníci měli pocit, že jsou v kulturním prostředí odpovídající tomuto století. . Možná to bude nějaké finance stát, ale peníze z pronájmu by mohly více doplnit balíček příjmových položek.

Je také nutno zmínit způsob získávání krmiva pro zvěř. Díky zajištění kulturních akcí pro Zemspol (dožínky a vánoční večírek) tady v naší chatě, nám Zemspol vychází vstříc dodávkou krmiva pro zvěř. Nemusíme proto vynakládat prostředky na tento nákup. Tak jako všechny akce je to o tom, že se naši členové dobrovolně přihlásí k práci na zajištění kuchyně a občerstvení.
A co se týká krmiva patří poděkování za dodávku plného vleku pšenice také hobby-hospodáři Ivo Luňákovi.

Pojďme si připomenout co jsme uspořádali a odpracovali v roce 2022:

- Abychom dali na vědomí, že myslivci v obci pořád jsou a dvouleté trvání covidu je nezahubilo, tak 26.března 2022 jsme uspořádali Myslivecké zvěřinové hody tady v naší myslivecké chatě. Podle ohlasů lidí, kteří dorazili ochutnat myslivecké pokrmy se akce vydařila. Potvrzuje to vydaných více jak 300 porcí jídel.

-V loňském dubnu jsme uspořádali Výroční schůzi s hodnocením roku 2021.

-A ještě v dubnu jsme se jako myslivecký spolek zúčastnili společně s ostatními organizacemi a pod záštitou Obecního úřadu výsadby stromořadí podél cesty na Zada a také podél cesty k Břílníku.

-11.června proběhl Myslivecký dětský den. Opět to bylo po dvouleté pauze, kdy nás omezoval covid.
Na tuto akci dorazilo 55 dětí s rodiči. Celkově to byla další vydařená akce, kde jsme pro veřejnost připravili tematické myslivecké odpoledne.

- V červnu jsme do našich volier vypustili k odchovu na 500 kusů bažantí zvěře. Nákup bažantích kuřat, krmiva a odchov byl největším finančním výdajem našeho spolku loňského roku.

- V srpnu se zde v naší chatě konaly Dožínky pro zaměstnance zemědělské společnosti Zemspol. Naši členové se na této akci podíleli zejména zajištěním kuchyně a obsluhy ve výčepu.

-13.8.2022 Uspořádali jsme další ročník střelecké soutěže O putovní pohár MS České Meziříčí. Vítězem se stal a svojí jmenovku na podstavec poháru má Ivo Luňák. Tento den pokračoval společensko kulturní akcí s opékáním prasátka. Na odpoledne bylo pozváno mnoho hostů z řad pozvaných kamarádů střelců, hospodařících zemědělců, bývalých myslivců a jejich manželek, dále se zůčastnili zástupci organizací které nám pomáhají při naší práci a přivítali jsme také pány starosty obcí ČM a Rohenice. Myslím, že všichni si to užili.

24.9.2022 jsme byli Kynologickou komisí OMS pověřeni uspořádáním ZV ohařů a ostatních plemen . Této akce jsme se zhostili opět na vysoké úrovni. Za připomínku stojí i to, že se těchto zkoušek vloh úspěšně účastnil náš myslivecký hospodář Ivo Luňák se svým psem Kámo.

Na záčátku října jsme propůjčili honitbu sokolníkům pro lovy s dravci. Bylo jim umožněno provést lov několika zajíců. Tato možnost pronájmu honitby na jeden den nám přináší peněžní příjem. U tohoto bodu bych chtěl říci, že sokolnictví je starým způsobem lovu a podporovat činnost sokolníků je namístě.

-Nová kazatelna pod střelnicí byla v postavena panem Hrubým st. Ta původní stará již nedělala dobrý dojem na práci myslivců.

-Společné hony
– na náhonech v lokalitě Ostrovské jsme uspořádali jeden malý společný hon na kachny.
- Dále jsme uspořádali dva hony s hosty na bažanty a zajíce. Oba hony se povedly jak po lovecké stránce tak i při následné poslední leči s tombolou a mysliveckým soudem.
- Na závěr roku jsme se sešli na vánoční vycházku po revíru.

-16.prosince jsme zajistili Vánoční posezení pro zaměstnance Zemspolu, který je jak jsem zmínil naším významným podporovatelem.

Všem členům, kteří pomáhali při konání uvedených akcí moc děkuji. Mimo členy spolku musím také poděkovat manželkám našich členů paní Horákové, Gerykové, Herzánové, Kubalové, Nejmanové, Černé a Luňákové a také panu Zavoralovi, že i když nejsou členy spolku tak nám pomohli při práci v kuchyni při různých akcích.


Co se nepodařilo realizovat dle plánu práce v roce 2022:

-V loňském roce jsme kvůli COVIDU neuskutečnili Myslivecký ples. Bylo to již druhý rok po sobě kdy nám onemocnění covid neumožnilo bál připravit. Tímto jsme za dva roky nekonání přišli o největší částku do příjmu spolkové kasy

-Bohužel jsme ukončili činnost mysliveckého kroužku. Tlačili jsme s Ivošem tento kroužek tři roky. První rok byl pravidelný se schůzkami každý týden. Nasledující dva roky byly přerušované schůzky kvůli Covidu. No a pak už z časových a pracovních důvodů nebyla nalezena vůle abychom pokračovali dále.

-Nová kazatelna pod Žďárem byla poprvé zadána určeným členům v roce 2017 ale doposud tam nestojí.

- Z rozhodnutí členské schůze došlo k revizi počtu krmných zařízení v honitbě. Měli jsme odstranit ty krmelce a zásypy, které byly staré a nedostupné. Domluvili jsme se že ponecháme pouze, které jsme schopni obhospodařit tak, aby se nemuselo jezdit po polích. Tento úkol byl splněn pouze v lokalitě na ostrovském.

A proč jsme tyto nesplněné úkoly nedotáhli ke splněným? ……….. Zamyslete se nad touto otázkou každý sám a řekněte si co jste pro to mohli udělat.


 

Co plánujeme v roce 2023:

Tak jako každý rok jsou před námi úkoly spojené se zachováním fungování našeho mysliveckého spolku. Budeme pořádat tradiční kultuně výdělečné akce a také s práce v našem mysliveckém areálu a v honitbě na mysliveckých zařízeních. Je na každém jednotlivci z našeho spolku jakým dílem své práce přispěje k fungování spolku a svým přístupem pomůže ostatním.




 

Shrnutí pětiletého fungování tohoto výboru.
Výbor byl ustanoven v dubnu 2018. Do funkce pokladníka byla tehdy zvolena J.Pánková , kterou po ½ roce nahradil V.Herzán. Takže výbor fungoval ve složení M.Nejman, I.Luňák, V Herzán, V.Kouba a v uplynulém funkčním období připravoval a koordinoval všechny schůze, všechny uskutečněné plesy, všechny dětské dny, všechny hony, všechny střelecké dny, kynologické akce, práce v honitbě a řešili jsme úkoly, které byly důležité pro spolek. Každou akci kterou jsme uspořádali jsme vedli k jejímu zdárnému provedení. Myslím, že se výbor se všemi úkoly popasoval dobře a spolek těch uplynulých pět let fungoval dobře. Nezaznamenal jsem žádné větší neshody mezi členy spolku a těch pět let jsme prožili bez vnitřních bouřek. A to je dobře.
Za uplynulé pětileté období jsme se bohužel rozloučili s 8 členy tohoto spolku (pánové Němeček, Hubáček, Hladík, Dvořák, Svatoň, Ježek, Syrový, Kaněra již nejsou mezi námi). Proti tomu jsme přijali pouze jednoho člena p. Ondru Syrového.
Dva roky byla činnost spolku velice omezována opatřeními proti šíření nemoci Covid. Nejvíce se nás to dotklo nekonáním našich mysliveckých bálů a tím pádem i finančních rozpočtů v letech covidu.
Na počátku funkčního období staronového výboru v dubnu 2018 bylo v pokladně 250.000,-Kč . A letos v dubnu při konci pětiletého funkčního období jsme skončili se stavem pokladny 233.000,-Kč. Jsme s financemi o malinko níže kvůli výše uvedeným důvodům, ale jsem přesvědčen, že i přesto jsme hospodařili zodpovědně s péčí řádného hospodáře.
Vybudovali jsme dva nové remízky -u bunkru a pod letištěm. V těchto lokalitách bylo vysázeno zhruba 2000 stromků. Postupně se postavili nové kazatelny a žebříky za již staré a nevyhovující.
Zahájili jsme a bohužel po třech letech ukončili dětský myslivecký kroužek.
Nazval jsem toto ohlédnutí jako shrnutí funkčního období výboru, ale to co se událo je především zásluhou těch členů spolku, kteří se aktivně zapojují. Teď, jako v kostele při mši si podejte ruce a navzájem si poděkujte.


Zamyšlení - jak dále ve spolku ?:

Sněm místního honebního společenstva se uskutečnil v březnu letošního roku a honitbu máme nově pronajatou na dalších 10 let. Takže máme svoji pronajatou honitbu, máme myslivecký areál. Zvolili jsme staronový výbor spolku. A zdá se, že můžeme bez problémů fungovat dál. Ale zamysleme se jak a kdo bude fungovat v průběhu těch následujících 10-ti letech, na kdy máme honitbu pronajatu. Při pohledu na věkové složení členů je asi takováto prognóza. Za 10 let bude ve spolku z dnešních 23 členů 15 členů ve věku 65-97 let takže důchodci a starci. A pouze 8 členů od 50 do 65 let. A teď se podívejme na myslivecký areál s chatou, kačárnou, stodolou, dvorem, voliérami a ostatními pozemky a majetkem spolku. Kdo to bude za 5 až 10 let obhospodařovat? Prostě tolik členů-myslivců, kteří budou fyzicky ještě v dobré pracovní kondici tady asi nebude a nebudeme v ubývajícím počtu pracujících členů schopni zabezpečit chod spolku, alespoň tak jako v současnosti. Už dnes jedeme na doraz, takže přemýšlejme jak dál jestliže nepřivedeme nové, především mladé členy.
V následujících členských schůzích bychom měli nad tímto problémem hodně diskutovat a postupně přizpůsobit činnost a možnosti spolku budoucí době. Letos v březnu byl zvolen výbor spolku ve stejném složení jako v uplynulém funkčním období. Každý člen nového výboru má náměty k tomu jak dál vést spolek a budeme tyto myšlenky představovat v příštích členských schůzích. Budeme navrhovat i věci nepopulární, ale věříme tomu, že je to ve prospěch spolku.



Na závěr mé zprávy mi dovolte poděkovat především těm členům, kteří si řádně plnili členské povinnosti a tomuto spolku dávají podstatný díl svého volného času. Vám všem přeji zdraví a radost z myslivosti . Každý ať usiluje o úctu ke kamarádům, k přírodě, zvěři a k tradicím české myslivosti.
Buďte zdrávi a mějte štěstí.

Děkuji Vám za pozornost a provolávám MYSLIVOSTI ZDAR

 

 

KYNOLOGIE v roce 2022 v Mysliveckém spolku České Meziříčí. (zpráva k Výroční čl. schůzi dne 15.4.2023)

Začnu počtem psů v našem spolku. Pro honitbu s naší výměrou je předepsán jeden pes malého plemene a dva psi velkých plemen.
1.) Početní stav psů malých plemen.
Evidujeme a prakticky jsme schopni využít
2 psy malých plemen:
1x Jezevčík - pí.Pánková
1x Bavorský barvář – p.Herzán
Jadgterier pana
Luňáka je již ve věku, kdy si užívá myslivecký důchod.

Teď přejdu k velkým plemenům - ohařům:
2.) Početní stav - v evidenci máme 2, přičemž ohaře chovají tito vůdci:
1x Německý krátkosrstý ohař – p.Černý
1x Malý m
üsterlandský ohař – p.Vrábel
Fena Výmarského ohaře pana Nejmana
odešla do psího nebe loni na podzim.

Před časem pořídil štěně labradora Václav Žďárek a čekáme, kdy nám svého psa předvede při našem honu. Hospodář Ivo Luňák absolvoval v loňském roce Zkoušku z vloh a přejeme mu aby letos na podzim se svým psem prošel při Podzimních zkouškách ohařů do lovecké upotřebitelnosti.
Určitě počítáme že tito vůdci a jejich psi budou při nástupu při našich letošních honech.
Jinak se může stát, že v některých případech (nemoc, omluva vůdce apod.) můžeme mít problém nasadit při honu potřebný počet ohařů od našich dvou evidovaných členů.

Co se událo na poli kynologie v loňském roce 2022.
Uskutečněnou kynologickou akcí byly Zkoušky Vloh Ohařů a ostatních plemen 24. září 2022. Ke zkouškám nastoupilo 16 vůdců se psy různých plemen. Při odpoledním vyhodnocení výsledků náš spolek předseda kynologické komise OMS pan Rýsl pochválil za vynikající přístup k přípravám a provedení celého zkouškového dne. Děkuji všem, kdo se podíleli z našeho spolku na této akci – kuchyň, výčep, závodčí.
Jak jsem zmínil dříve, účastníkem těchto zkoušek byl náš myslivecký hospodář Ivo Luňák. Jeho pes ho
úspěšně provedl všemi disciplínami a tato dvojice zakončila zkoušky v I.ceně

V roce 2023 nás v oblasti myslivecké kynologie čeká.
1)-10. června předvedeme psy na Mysliveckém dětském dni u nás v Meziříčí.
2)-9. září pořádáme kynologickou akci Podzimní Zkoušky Ohařů.
3)-2
3. září pořádáme kynologickou akci Zkoušky Vloh Ohařů a ostatních plemen.
4)-v posledních měsících roku proběhnou naše společné hony na drobnou zvěř.


Přeji kynologům i jejich psům pevné zdraví a mnoho krásných mysliveckých zážitků při vaší práci.

Myslivecké kynologii ZDAR!!